10 tips voor goedkope vliegtickets

Wanneer reis je?

Handige tips voor goedkope vliegtickets

Het is eenvoudig om een vlucht te boeken, maar meestal ben je meer kwijt aan vliegtickets dan je eigenlijk wilt. Daarom hebben we 10 handige tips voor je op een rijtje gezet die je kunt doen om zowel tijd op boeken als geld op tickets te besparen:

1. Vergelijk alle beschikbare vluchten

Meerdere luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten van A naar B aan. Als je alle beschikbare vluchten met elkaar wilt vergelijken, kun je een vergelijkingssite als GoEuro gebruiken. Op deze manier kun je een vlucht uitzoeken die aan je wensen voldoet.

2. Boek vlucht met een overstap op je bestemming

Er zijn veel vluchten met een overstap op een overstapluchthaven naar een andere luchthaven. Maar wat als de overstapluchthaven jouw punt van bestemming is? Dan heb je nog meer vluchten om uit te kiezen. En dit betekent gelijk meer kans op goedkopere tickets. Dit is echter alleen mogelijk met enkele vluchten zonder ruimbagage.

3. Boek op het juiste moment

Timing is alles. Boek vliegtickets 8 weken van tevoren om gemiddeld 10% te besparen. Als je een vlucht in het winterseizoen boekt, heb je de grootste kans op goede deals. Maakt het niet uit op welke dag je reist? Dan kan dinsdag of woensdag voordelig voor je uitpakken. Daarentegen zijn vliegtickets in het weekend, op feestdagen en de zomermaanden gemiddeld iets duurder.

4. Sta open voor luchthavens in onze buurlanden

Het kan voordelig zijn om een vlucht te nemen op een luchthaven in onze buurlanden. Ben je in het zuidoosten van Nederland? Dan kan luchthaven Weeze een prima alternatief zijn om een vlucht te maken. Dit vliegveld ligt namelijk op minder dan een kilometer afstand van Noord-Limburg. Een ander alternatief dat iets verder in Duitsland ligt is luchthaven Düsseldorf. Voor degenen in Zuid-Nederland zijn luchthavens Antwerpen en luchthaven Charleroi in het midden van België mogelijkheden.

5. Gebruik geen extra diensten en faciliteiten

Luchtvaartmaatschappijen bieden extra diensten en faciliteiten aan. Ze zijn echter niet nodig om de vlucht te maken. Als je kort van tevoren boekt, is het mogelijk om te kiezen voor tickets die niet te wijzigen of te annuleren zijn. Maakt het voor jou niet uit waar je in het vliegtuig zit? Dan zijn zowel een stoelreservering als een hogere klasse niet nodig.

6. Reis slim met handbagage

Heb je op bestemming niet zoveel spullen nodig? Reis dan met alleen lichtgewicht handbagage. Houd daarnaast ook rekening met luchtvaartmaatschappijen die verschillende afmetingen voor handbagage hanteren. Hiermee voorkom je bijkomende kosten bij de gate.

7. Gebruik kortingscodes

Bij het boeken van vliegtickets kun je soms een kortingscode toevoegen. Er zijn genoeg sites waar je deze codes kunt vinden. Zodra je de juiste hebt gevonden, kun je direct korting op tickets krijgen.

8. Sta open voor alternatieve bestemmingen

Wil je een nieuwe plek ontdekken? Dan kun je kiezen voor de goedkoopste bestemming. In Europa kun je voor enkele tientjes al een stedentrip maken. Maar houd wel rekening met de getoonde tarieven. Die zijn meestal gebaseerd op de allergoedkoopste mogelijkheden op specifieke data.

9. Blijf op de hoogte met nieuwsbrieven en prijsalerts

Luchtvaartmaatschappijen kunnen vluchtprijzen aanzienlijk verlagen. Voor degenen die hiervan op de hoogte willen blijven, kunnen zich aanmelden voor verschillende nieuwsbrieven. Wil je weten of een vlucht van A naar B op een specifieke datum goedkoper is geworden? Dan is het instellen van een prijsalert handig.

10. Spaar punten voor korting op reizen

Luchtvaartmaatschappijen bieden met loyaliteitsprogramma’s de mogelijkheid iets te sparen door verschillende aankopen te doen. Zodra je genoeg hebt verzameld, kun je korting krijgen op vliegtickets.

Welke maatschappijen verkopen de goedkoopste vliegtickets?

Budgetmaatschappijen bieden meestal de goedkoopste vliegtickets aan. Dit maken zij mogelijk door:

  • Laag houden van algemene kosten.
  • Verhuur extra bagageruimte.
  • In rekening brengen van boekings- en reserveringskosten.
  • Verkoop eten en drinken aan boord.
  • Gebruik van alternatieve luchthavens.

Nationale luchtvaartmaatschappijen als KLM bieden veel extra diensten aan die zijn inbegrepen in de prijs voor een vliegticket. Ze hebben meestal een of meerdere dochterondernemingen om te concurreren met budgetmaatschappijen. Zo is KLM het moederbedrijf van budgetmaatschappij Transavia.

Hoe bepalen vliegtuigmaatschappijen de prijs van vliegtickets?

Vliegtuigmaatschappijen bepalen de gemiddelde prijs van vliegtickets aan de hand van revenue management. Ze gebruiken een computerprogramma die zowel historische als actuele reserveringsgegevens gebruikt om toekomstige reserveringen te voorspellen. Op basis daarvan bepalen ze de actuele prijs van een vliegticket om stoelen optimaal te verkopen. Hierbij spelen de volgende 4 factoren een rol:

  • Aantal zoekopdrachten naar een vlucht. Als er meer mensen dan verwachting op een bepaalde reis zoeken, is er een kans dat de prijs van vliegtickets omhooggaat.
  • Het aantal boekingen voor een vlucht. Als er anderhalve maand voor vertrek een vliegtuig naar een bestemming voller zit dan verwacht, zal de prijs van een stoel stijgen.
  • Het aantal dagen voor vertrek van een vlucht. Als iemand een half jaar of slechts enkele dagen van tevoren een vlucht boekt om van een zitplaats verzekerd te zijn, is diegene meer geld kwijt dan als hij dat anderhalve maand voor vertrek doet.
  • Het vertrouwen van consumenten in de economie. Als men bereidt is om geld uit te geven in plaats van te sparen, is het prijskaartje van een stoel hoger dan wanneer het consumentenvertrouwen in de economie laag is.

Goedkope vliegtickets voor populaire internationale reizen

Wil je goedkope vliegtickets voor populaire vluchten naar het buitenland vinden? Dan kun je naast de 10 bovengenoemde tips ook gebruikmaken van GoEuro's uitgebreide prijskalender voor vluchten van A naar B:

Blijf op de hoogte

Ontvang reisaanbiedingen, herinneringen voor een trip en andere updates per e-mail.

Ongeldig e-mailadres

We hebben een bevestigingsmail naar je verstuurd.
Klik hierin op de link om het proces af te ronden.