Treinstations in Nederland

Overzicht en informatie over alle nationale treinstations

Wanneer reis je?

Beste prijs

Vergelijk actuele vertrektijden voor reizen van A naar B.

Eenvoudig boeken

Direct toegang tot meer dan 600 trein-, bus- en vliegmaatschappijen.

Tevreden reizigers

Boek tickets net als 20 miljoen anderen uit 120 landen.

Grootste treinstations in Nederland

In totaal beschikt Nederland over 400 treinstations, waarvan de drukste Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal zijn. De korte reisduur en de hoge frequentie aan treinen in een relatief klein land heeft ervoor gezorgd dat de stations niet uitgerust zijn met vele voorzieningen zoals in andere landen. De grotere stations kennen wel veel eetgelegenheid en winkels maar de meeste stations in Nederland zijn niet uitgerust met grote winkelcentra, op een paar uitzonderingen na. De steden in Nederland kennen meestal één groot station, namelijk het centraal station, en hebben daarnaast nog tal van kleinere stations. Vanaf deze stations zijn er altijd goede voorzieningen om gemakkelijk in de binnenstad te komen.

Station Utrecht Centraal

Utrecht Centraal vormt het belangrijkste knooppunt van de Nederlandse spoorwegen (NS) en is bovendien in oppervlakte ook het grootste station. Dagelijks reizen zo’n 230.000 passagiers vanaf hier en vertrekken er meer dan 900 treinen. De treinen van NS Internationaal brengen je onder andere naar Basel, Frankfurt, München en Praag. De intercity's rijden op de trajecten tussen de grotere steden zoals Utrecht en Amsterdam en de sprinters brengen je naar de kleinere stations in de omgeving.

De stationshal van Utrecht Centraal loopt naadloos over in het winkelcentrum Hoog Catharijne en is aan de andere zijde verbonden aan de jaarbeurs. Hoog Catharijne beschikt over een honderdtal aan winkels, kantoren, woningen en herbergt ook een bioscoop.

Het station van Utrecht is een belangrijk knooppunt voor stads- en streekbussen. De stadsbussen van Connexxion vertrekken van CS Centrumzijde Oost en brengen je in en direct om de stad. De streekbussen vertrekken van Utrecht CS Jaarzijde en brengen je naar de steden direct in de omgeving van Utrecht. In totaal komen en vertrekken er tientallen stadslijnen en streeklijnen vanaf het station. Men heeft een OV-chipkaart nodig om met de bus te reizen. Wanneer men hier niet over beschikt, kan men een enkel kaartje in de bus kopen.

Populaire bestemmingen vanaf Utrecht Centraal

Station Amsterdam Centraal

Amsterdam Centraal, gelegen op het aangeplempte stationseiland het IJ, verwerkt dagelijks ongeveer 186.000 passagiers. Het is hiermee na Utrecht Centraal het drukste station van Nederland. Vanaf hier kan men een tram, bus, metro of de IJveer nemen om de rest van de stad te bereiken. Vanaf Amsterdam Centraal vertrekken enkele internationale treinen zoals de Thalys naar Brussel, Antwerpen en Parijs of de NS Internationaal naar verschillende steden in Duitsland.

Amsterdam Centraal beschikt over vele eetgelegenheden en verschillende winkels en drogisterijen waar men voor alle kleine gemakken terecht kan.

Direct naast het station bevinden zich diverse trams en stadsbussen waarmee men gemakkelijk over in en buiten de stad komt. Het openbaar vervoer binnen Amsterdam wordt aangeboden door de GVB.

Populaire bestemmingen vanaf Amsterdam Centraal

Station Rotterdam Centraal

Station Rotterdam Centraal is een belangrijk knooppunt in Nederland. Hier komen iedere dag ongeveer 110.000 reizigers langs. Vanaf dit station kun je met de tram, metro, bus en trein reizen binnen Rotterdam en omstreken.

Het huidige stationsgebouw werd in 2014 officieel geopend. Reizigers kunnen gebruik maken van verschillende faciliteiten zoals kledingwinkels, drank- en eetgelegenheden, taxi's, parkeerplaatsen en bagagekluizen. Ook kunnen mindervaliden voor assistentie vragen om op een gewenste plek te komen.

Populaire bestemmingen vanaf Rotterdam Centraal


 

Populaire treinreizen

Blijf op de hoogte

Ontvang reisaanbiedingen, herinneringen voor een trip en andere updates per e-mail.

Ongeldig e-mailadres

We hebben een bevestigingsmail naar je verstuurd.
Klik hierin op de link om het proces af te ronden.