7 tips voor goedkope internationale treinkaartjes

Wanneer reis je?

Handige tips om goedkope internationale treinkaartjes te kopen

Bij GoEuro kun je heel eenvoudig treintickets voor treinen in Europa vergelijken. Er is hierbij keuze van grote spoorwegmaatschappijen als NS, NMBS (SNCB), Deutsche Bahn, RENFE en Trenitalia. Zij bieden naast reguliere treinen ook hogesnelheidstreinen aan zoals de Thalys, de Eurostar en de ICE. Als je voor deze internationale treinen kaartjes wilt kopen, zijn dit 7 tips die je moet weten:

1. Boek zo vroeg mogelijk

Een spoorwegmaatschappij begint de ticketverkoop een aantal maanden voor de daadwerkelijke vertrekdatum. Op dat moment zijn alle verschillende tarieven voor de treinreis beschikbaar. Dit biedt jou de gelegenheid om een ticket in het goedkoopste tarief te boeken. Dus wees er zo vroeg mogelijk bij!

2. Weet wanneer er tickets beschikbaar komen

De startdatum van de ticketverkoop verschilt per spoorwegmaatschappij of aankomstland: Thalys richting Brussel en Parijs (4 maanden voor vertrek), NS Intercity naar Antwerpen en Brussel (4 maanden voor vertrek), Eurostar naar Londen (6 maanden voor vertrek), ICE naar Berlijn (6 maanden voor vertrek) en nachttreinen naar Duitsland en andere landen (6 maanden voor vertrek).

3. Plan reisdatum doordeweeks

Doordeweeks zijn internationale treinen het minst druk. En dat is vooral op dinsdag, woensdag en donderdag. Op deze dagen heb je de grootste kans dat er nog tickets beschikbaar zijn voor het goedkoopste tarief. Tip: Gebruik GoEuro's prijskalender om de goedkoopste datum voor een internationale treinreis te prikken.

4. Reis heel vroeg of 's nachts

Treinen die heel vroeg of juist heel laat vertrekken zijn het minst druk. Dus ook op deze tijden heb je de meeste kans op treinkaartjes die beschikbaar zijn voor het goedkoopste tarief.

5. Vergelijk treinen

Op internationale trajecten bieden soms meerdere spoorwegmaatschappijen dezelfde reis aan. Ze concurreren op basis van treinsnelheid, klasse en serviceniveau. Meestal bespaar je flink wat geld op tickets door in te leveren op comfort en flexibiliteit.

6. Koop treinkaartjes online

Als je kaartjes uit een automaat aanschaft, betaal je soms extra. Dit kun je eenvoudig voorkomen door treintickets online te kopen.

7. Overweeg een kortingskaart

Reis je vaak met dezelfde spoorwegmaatschappij? Overweeg dan om een jaarlijkse kortingskaart te kopen. Hiermee bespaar je tussen de 25% en 50% korting op elk treinticket. Met een kleine investering bespaar je dus op de lange termijn aardig wat geld.

 

Goedkope internationale treinen

 

Hoe werkt een e-ticket voor een internationale treinreis?

Als je een internationale treinreis via GoEuro boekt, dan ontvang je via de e-mail een e-ticket. Dit treinkaartje is persoonsgebonden. Dat betekent dat het alleen gebruikt kan worden door de reiziger die op het e-ticket vermeld staat. Het voordeel van een e-ticket is dat je jouw treinkaartje direct hebt. Daarnaast zijn er geen kosten voor de verzending per post aan verbonden. Verder werkt een e-ticket voor een internationale trein hetzelfde als een digitaal treinkaartje in Nederland. Je hebt drie mogelijkheden om je digitale treinticket te gebruiken:

  • Via de app: download op je smartphone de app van de spoorwegmaatschappij waar je mee reist. Je kunt je e-tickets hier vervolgens in openen.
  • Via een pdf-reader: de e-tickets die je in de bevestigingsmail ontvangt kun je ook openen met een programma dat pdf's kan lezen. Op je iPhone kun je bijvoorbeeld met iBooks een pdf inlezen en opslaan. Je kunt ook een andere reader downloaden op je smartphone.[/il]
  • Print je e-ticket: je kunt de e-tickets ook op papier uitdraaien. Bijvoorbeeld als je geen smartphone hebt of niet zeker weet dat je telefoon wel goed werkt.

Zorg er in ieder geval voor dat de barcode van je e-ticket altijd leesbaar is. Test dit voordat je de trein instapt. Ben je niet zeker van je zaak, maak dan altijd een (extra) afdruk van je e-ticket.

Hoe lang is een internationaal treinkaartje geldig?

In de regel koop je een internationaal treinkaartje voor een specifieke dag en een specifieke trein. Uitzonderingen hierop zijn de meerdaagse internationale treinpassen. Een Eurail Pass kan meerdere dagen geldig zijn in heel Europa of in specifieke Europese landen. Deze pas is bijvoorbeeld drie maanden onbeperkt geldig of op vijf specifieke dagen in een maand. De meeste internationale treintickets worden echter per enkele reis uitgegeven. Op je treinkaart staat daarom vrijwel altijd een ingangsdatum vermeld. Dat betekent dat je ticket al van zichzelf geldig is en je dus ook niet hoeft in te checken. Het betekent ook dat je kaartje alleen op de aangegeven dag(en) en meestal ook in een specifieke trein geldig is. Als dat niet zo is, dan wordt dat apart bij je reservering of door de spoorwegmaatschappij aangegeven. Je kunt het ticket dus niet een dag later in dezelfde trein gebruiken.

Heb je bij een controle op een internationale treinreis een identificatiemiddel nodig?

In het kort: ja. Bij een internationale treinreis moet je altijd een geldig reisdocument op zak hebben. Dat moet je namelijk om twee redenen bij je hebben:

  • Legitimatieplicht: allereerst moet je je kunnen legitimeren als Europees burger. Daarvoor heb je een paspoort of een identiteitskaart nodig. In Nederland moet je je ook altijd als Nederlands burger kunnen legitimeren, maar daar mag je ook een rijbewijs voor gebruiken. Bij internationale (trein)reizen is een rijbewijs niet geldig als legitimatiebewijs.
  • Identificatieplicht: omdat je treinkaart persoonsgebonden is, moet je je kunnen identificeren als degene op wiens naam het ticket staat. Een identiteitskaart of paspoort is een geldig identificatiebewijs op internationale treinreizen.

Een paspoort dat niet verlopen is, is altijd geldig als reisdocument. Een identiteitskaart is geldig binnen de 28 landen van de Europese Unie. Daarnaast kun je ook gebruik maken van je ID-kaart in Liechtenstein, Noorwegen, Macedonië, Servië, Turkije en IJsland.

Wat zijn de 15 populairste treinverbindingen in Europa?

In Nederland zijn er treinverbindingen die populairder zijn dan vluchten tussen grote steden in Europa. Vooral treinreizen vanaf Amsterdam Centraal naar hoofdsteden in nabijgelegen landen doen het goed onder Nederlanders. Dit heeft niet alleen te maken met de prijs van het kaartje, maar ook met de reisduur. Voor 14 verbindingen tussen steden zijn treinreizen namelijk sneller vergeleken met een vlucht.

 

Terug naar boven

Blijf op de hoogte

Ontvang reisaanbiedingen, herinneringen voor een trip en andere updates per e-mail.

Ongeldig e-mailadres

We hebben een bevestigingsmail naar je verstuurd.
Klik hierin op de link om het proces af te ronden.