Spoorwegmaatschappijen in Nederland

Overzicht en informatie over alle nationale spoorwegmaatschappijen

Wanneer reis je?

Beste prijs

Vergelijk actuele reizen van A naar B met trein, bus en vlucht

Eenvoudig boeken

Plan met een overzicht van beschikbare reizen van 500 maatschappijen

Tevreden reizigers

Boek tickets net als 30 miljoen anderen uit 120 landen

Geschiedenis van de spoorwegen in Nederland

De geschiedenis van de spoorwegen in Nederland begon op 20 september 1839, toen de eerste spoorlijn Amsterdam – Haarlem geopend werd. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Hollandse IJzeren Spoorweg-Maatschappij, de eerste spoorwegmaatschappij in Nederland, die tot 1938 heeft bestaan en daarna is opgegaan in de N.V. Nederlandsche Spoorwegen. De NS is nog steeds de grootste gebruiker van het spoorwegennet in Nederland, dat onderhouden wordt door ProRail. Er zijn in de loop van de geschiedenis wel nog andere spoorwegmaatschappijen bijgekomen, die het treinverkeer in bepaalde gebieden regelen.

Spoorwegmaatschappijen in Nederland

In Nederland is de grootste spoorwegmaatschappij de NS. Naast NS International en Thalys zijn ook vijf verschillende spoorwegmaatschappijen actief, namelijk Arriva Personenvervoer Nederland, Connexxion, Syntus, Veolia Transport Nederland, Euro-Express Trencharter. Buiten deze vervoerders zijn er nog vier buitenlandse maatschappijen actief in Nederland, zijnde Deutsche Bahn, DB AutoZug, NMBS en Eurobahn.

Nederlandse Spoorwegen (NS)

De NS is een voormalig semi overheidsbedrijf waarvan nu nog alle aandelen in handen zijn van de Staat der Nederlanden. Gemiddeld vervoert het bedrijf zo’n 1,1 miljoen reizigers per dag in ongeveer 4500 treinritten. De vervoerder beschikt over verschillende soorten treinen; van een binnenlandse hogesnelheidstrein tot stoptreinen die op kleine stations stoppen. De NS International is een bedrijfsonderdeel van de NS die de internationale treinen exploiteert.

Populaire treinreizen met de NS

Arriva Personenvervoer Nederland

Arriva is een vervoersmaatschappij met haar hoofdvestiging in Heerenveen en is een dochteronderneming van Arriva plc, volledig in handen van Deutsche Bahn. De vervoersmaatschappij exploiteert een aantal regionale treinverbindingen, voornamelijk in de provincies Groningen en Friesland.

Populaire treinreizen met Arriva

Populaire routes in Nederland

De drukste reisverbindingen in Nederland zijn van Amsterdam naar Schiphol met jaarlijks zo’n 6 miljoen reizigers en van Utrecht naar Amsterdam met zo 4 miljoen reizigers.

Blijf op de hoogte

Ontvang reisaanbiedingen, herinneringen voor een trip en andere updates per e-mail.

Ongeldig e-mailadres

We hebben een bevestigingsmail naar je verstuurd.
Klik hierin op de link om het proces af te ronden.