Zoals in de infographic af te lezen is, kun je de route op veel verschillende manieren afleggen. Als je meer van het comfort bent, dan kun je de route afleggen met het openbaar vervoer. Ook bij slecht weer is dit uiteraard de beste optie. Is het mooi weer en ben je een fietsfanaat? Doe de complete route dan op de fiets.
Ben je een echte bierfanaat en wil je een pelgrimstocht doen door Nederland langs verschillende bierbrouwerijen en cafés? Doe dan deze route te voet! Op zoek naar goddelijk bier in een waar avontuur. Als het mooi weer is, kun je overal op het terras genieten van het lekkerste Nederlandse speciaalbier.
Wij hopen dat deze reisgids meer mensen nieuwsgierig maakt naar Nederlandse speciaalbieren en wellicht dat mensen zo geïnspireerd raken dat ze zelf een poging gaan wagen om hun eigen bier te brouwen. Wie weet neem jij binnenkort deel met je eigen speciaalbier aan de
Dutch Beer Challenge dat verkozen kan worden tot 'Het Beste Bier in Nederland'. Om alvast inspiratie op te doen, is het wellicht de moeite waard om enkele bierfestivals in Nederland te bezoeken. Festivals die wij jullie kunnen aanraden zijn onder andere het
Utrechtse Bierbrouwers Festival, het
Sloten Bier Festival in Amsterdam en het
Nederlands Speciaalbier Festival in ’s-Hertogenbosch. Voor een overzicht van alle evenementen met betrekking tot (Nederlands) speciaalbier kun je een kijkje nemen op de website van
Bier Evenementen.
Een andere tip die wij jullie niet willen onthouden is
Biercuisine. Hier kun je verschillende recepten vinden om te koken met (speciaal)bier maar ook recepten en daarbij een speciaal geselecteerd bier als begeleidende drank!
Ben je van plan om deze route te gaan doen, wensen wij je veel succes en vooral ook heel veel plezier! Houd er wel rekening mee dat sommige brouwerijen en cafés beperkt open zijn, het is dus altijd verstandig om van te voren even te bellen of de openingstijden op hun website te checken!
Mocht je van plan zijn om de fietsroute te gaan doen vanuit Amsterdam en wil je hiervoor een goede fiets huren? Dan hebben wij als tip:
Mike’s Bike Tours op de Kerkstraat 123 in Amsterdam.
Stuur ons na afloop ook gerust een berichtje over hoe het was, wij horen graag jouw mening!
Vroeger werd het bier bewaard in prachtige eikenhouten vaten, tegenwoordig worden hier vooral aluminium vaten voor gebruikt.
Erik's Bier is de bierbrouwerij van Erik Winkler. Al op zijn 18de was Erik druk bezig met experimenteren met het maken van bier en hij heeft deze interesse nooit meer losgelaten. Op dit moment zijn er 4 ambachtelijke bieren beschikbaar bij Erik: een IPA, APA, Blond bier en het Zware Piet Bokbier. Het bier is verkrijgbaar op verschillende locaties in Amsterdam en omstreken.
Terug naar kaart
Hop is een klimplant die zorgt voor de kenmerkende bittere smaak van bier.
Delirium Café Amsterdam is gelegen in Amsterdam en is, zoals de naam al zegt, gefocust op de Delirium-bieren. Denk echter niet dat dit de enige bieren zijn die verkrijgbaar zijn in dit café. In totaal heeft Delirium Café Amsterdam maar liefst 720 verschillende bieren uit fles en 30 op de tap. Dit maakt het een uitstekend café om nieuwe bieren te ontdekken en zoals ze zelf al zeggen op hun website, Delirium Café Amsterdam is “The Place To Beer”.
Omdat het hier om een reisgids gaat voor Nederlandse bieren gaan wij hier uiteraard, ondanks de naam Delirium Café Amsterdam, geen Belgische Delirium aanbevelen.
Terug naar kaart
Op deze prachtige foto zijn verschillende gereedschappen te zien waarmee men vroeger bier produceerde.
Brouwerij de Prael is in 2002 opgericht door Arno Kooy en Fer Kok in Amsterdam. In deze brouwerij werken mensen met een beperking, hierdoor heeft de brouwerij een sociale functie. De naam “de Prael” is een anagram voor “de Parel”. In 2008 verhuisde de brouwerij, door de toegenomen vraag naar hun bier, naar de huidige locatie aan de Oudezijds Voorburgwal. In 2011 werd hier nog een proeflokaal aan de Oudezijds Armsteeg aan toegevoegd.
Terug naar kaart
Bier is er tegenwoordig in veel verschillende soorten en maten, van blond tot donker, van bitter tot zoet.
De Brouwerij Jopenkerk uit Haarlem is voortgekomen uit de Stichting Haarlems Biergenootschap en sinds 2005 in handen van het bedrijf Jopen BV. In de beginjaren maakte de brouwerij gebruik van andere brouwerijen maar sinds 2010 is de Jopenkerk in Haarlem geopend. Naast de brouwerij beschikt de Jopenkerk ook over een café-restaurant. Elke twee jaar brengt de brouwerij ter gelegenheid van de Stripdagen Haarlem een stripbier op de markt. In 2014 werd hiervoor het Stripbier Polleke Bolleke gebrouwen. De naam 'Jopen' komt van de vaten van 112 liter waarin vroeger het Haarlemse bier werd getransporteerd.
Terug naar kaart
De kroonkurk om een bierfles te sluiten is uitgevonden door William Painter in 1881.
De oprichter van Brouwerij Klein Duimpje, Erik Bouman, begon in 1990 op amateurniveau wijn te maken en in 1994 begon hij met het brouwen van bier. In de jaren die hierop volgden won Erik Bouman verschillende prijzen met de gebrouwen biertjes, onder andere de prijs voor beste amateurbier van Nederland. Tegenwoordig zijn er bij Brouwerij Klein Duimpje meer dan 30 verschillende bieren verkrijgbaar in diverse stijlen van fles en altijd 6 van de tap. Er wordt ook bier gemaakt voor opdrachtgevers met speciale wensen. Alle bieren in Brouwerij Klein Duimpje worden op een ambachtelijke manier gebrouwen.
Terug naar kaart
Behalve de kleurverschillen in bieren zijn er ook veel verschillende soorten bierflessen verkrijgbaar.
Bierhuis de Klomp is een eeuwenoud café dat al bestaat vanaf 1652. Het pand zit vol met historische stijlkenmerken die nog terug gaan naar die tijd. Een uniek aspect van dit café is dat de bar direct aan de ingang zit. Zodra je binnenloopt loop je hier dus direct tegenaan. Het is een traditionele bar waar je niet aan kunt zitten, als gast neem je plaats aan een tafel in het bierhuis.
Terug naar kaart
Verschillende bieren passen bij verschillende gerechten. Een IPA is bijvoorbeeld lekker bij gegrild vlees of een indian curry
Braai-tapperij de Mug is gelegen in Middelburg. Naast een café beschikt deze locatie ook nog over een hotel, restaurant en een feestruimte. In opdracht van het café wordt in de Scheldebrouwerij te Meer het bier Mug of Mug Bitter gebrouwen. Omdat de brouwerij die het bier brouwt in België ligt, is het een Belgisch-Nederlands biertje. Uiteraard is dit bier verkrijgbaar in Braaitapperij de Mug om te proeven.
Terug naar kaart
Houten kratten zoals in de afbeelding komen tegenwoordig niet veel meer voor. Nu zijn de meeste kratten van kunststof omdat dit veel lichter en makkelijker te bewerken is
Stadsbrouwerij Eindhoven is te vinden in het prachtige pand van de Schellens fabriek. Het doel van de brouwerij is om de echte Eindhovense bieren weer terug te krijgen in de Eindhovense horeca zoals vroeger ook het geval was. Inmiddels is er al een ruime selectie bier beschikbaar bij de Stadsbrouwerij Eindhoven en is het mogelijk om verschillende bierproeverijen en rondleidingen te boeken om het typische Eindhovense bier te ervaren.
Terug naar kaart
Het bierblik is al meer dan 80 jaar oud. Het eerste blik bier dat verkocht werd is Krueger Beer in 1935.
Sinds 2003 wordt er door Brouwerij de Kat authentiek Helmonds bier gebrouwen. Het bier wordt gebrouwen door een groep brouwers met liefde voor het vak en als het even mogelijk is dan maken de brouwers gebruik van ingrediënten uit de buurt, het liefst uit Helmond zelf. Brouwerij de Kat heeft een vast assortiment aan bieren maar daarnaast worden er ook nog soms bijzondere bieren gebrouwen.
Terug naar kaart
De Hertog Jan brouwerij is gelegen in het prachtige Limburgse Arcen
In het Limburgse Arcen is de brouwerij van Hertog Jan gelegen. De historie van Hertog Jan gaat ver terug naar het jaar 1915 toen vier vrienden besloten om samen Stoombierbrouwerij de Vriendenkring op te richten. Inmiddels is Hertog Jan uitgegroeid tot een grote brouwerij die bekend is in heel Nederland. Naast de gewone pilsener kun je ook een aantal soorten speciaalbier vinden bij Hertog Jan, waaronder een tripel en de Grand Prestige. Als je de brouwerij wilt bezoeken, dan moet je een rondleiding reserveren, dit kan op deze pagina.
Terug naar kaart
Het tappen van bier is een ware kunst. Elk jaar is er in Nederland dan ook het Nederlands kampioenschap biertappen
Na een ontdekkingsreis langs verschillende bierbrouwerijen, bierfestivals en bierproeverijen besloten de broers Rudy en Marc Nordhausen om zelf een poging te wagen om bier te brouwen. In eerste instantie deden ze dit voor eigen gebruik maar nadat ze in mei 2011 Nederlands Kampioen Bierbrouwen werden, besloten ze om de markt op te gaan. Brouwerij de Natte Gijt was geboren. Nadat er een geschikte brouwerij gevonden werd om op grotere schaal bier in te brouwen gingen ze aan de slag. Inmiddels zijn er verschillende bieren beschikbaar, elk met een eigen karakter en verrassende smaak. Let op: De brouwerij zelf is niet te bezoeken. Je kunt de bieren van Brouwerij De Natte Gijt proeven bij een aantal cafés in de buurt.
Terug naar kaart
De Alfa brouwerij is gelegen in een prachtig natuurlandschap
In het midden van een prachtig natuurgebied in Zuid-Limburg ligt de brouwerij van Alfa Bier. Deze brouwerij is één van de laatste familiebrouwerijen in Nederland. Al vier generaties is deze brouwerij in handen van de familie Meens. Het begon in 1870 toen Joseph Meens besloot om zijn boerenbedrijf uit te breiden met een kleine brouwerij. Voor het brouwen van het bier had hij de beschikking over een natuurlijke waterbron die nog steeds gebruikt wordt voor het brouwen van bier. Inmiddels is de brouwerij een heel stuk groter maar de kernwaarden zijn altijd hetzelfde gebleven.
-
Adres:
Thull 15/19, 6365AC, Schinnen
-
Aanbevolen Bier:
Alfa Super Dortmunder
De Super Dortmunder van de Alfa Brouwerij is een blond bier met een heerlijke volle en zachte smaak. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7.5%.
-
Waar kun je nog meer bier van Alfa krijgen?:
Beerkompanie (Pancratiusplein 46, Heerlen)
Beerkompanie is een concept van Brouwerij Alfa in een prachtig monumentaal gebouw in Heerlen. Hier kun je genieten van bier aan ultramoderne biertaptafels of aan gezellige eettafels. Probeer ook eens het Huisgebrouwen Speciaalbier wat door Beerkompanie gemaakt wordt in een klein brouwerijtje
Firma Bier (online)
Firma bier is een bierspecialist die speciaal voor jou alleen de beste bieren selecteert. Hierdoor heb jij meer tijd om te genieten van de beste (Nederlandse) speciaalbieren.
-
Over Schinnen:
In het zuiden van Limburg is het dorpje Schinnen te vinden. Schinnen telt ongeveer 3000 inwoners.
In de geschiedenisboeken is Schinnen vooral bekend van de eerste bokkenrijdersbende die hier in de buurt is ontstaan. Bezienswaardigheden in Schinnen zijn onder andere kasteel Terborgh, de Mariakapel en de kerk.
-
Route van Alfa bier naar Café Samson:
Na het bezoek aan de Alfa brouwerij loop je weer terug naar de bushalte Vaesrade/Sevatiusstraat om hier je reis te vervolgen naar de volgende locatie. Dit doe je als volgt:
Soort |
Connectie |
Route |
BUS |
Bus 20 (richting Hoensbroek) |
Bushalte Vaesrade/Sevatiusstraat, Nuth - Bushalte Sint Janscollege, Hoensbroek |
BUS |
Bus 41 (richting Sittard) |
Bushalte Sint Janscollege, Hoensbroek - Bushalte Busstation, Sittard |
TREIN |
Intercity (richting Alkmaar) |
Station Sittard - Station Roermond |
TREIN |
Stoptrein (richting Nijmegen) |
Station Roermond - Station Nijmegen |
Aangekomen op station Nijmegen is het ongeveer 10 minuten lopen naar Café Samson
-
Fietsroute:
Route
-
Wandelroute:
Route
Terug naar kaart
Bier openen kan op veel verschillende manieren. Natuurlijk is er de traditionele opener maar het kan ook met een aansteker of de rand van de krat
Op de huidige locatie aan de Houtstraat is Café Samson gevestigd sinds de jaren vijftig maar de geschiedenis van het café gaat iets verder terug naar 1925. In dat jaar begon familie Samson het eerste café aan de Waal. Het unieke aan Café Samson is dat je nog aan tafels bediend wordt door obers, zoals in een echt café “classique”. Er zijn hier veel verschillende speciaalbieren verkrijgbaar. In 1993 vertrekt de laatste Samson uit het café maar de nieuwe beheerders zorgen ervoor dat de authentieke sfeer behouden blijft.
Terug naar kaart
Als het mooi weer is er niets fijner dan een heerlijk (speciaal)bier drinken ergens buiten.
De Bierbrouwerij Oijen is, zoals de naam al zegt, een brouwerij gelegen in Oijen in de provincie Noord-Brabant. De bierbrouwerij is sinds 2002 onder de huidige naam gevestigd in een oude koeienstal aan de Maas tussen Oijen en Macharen. Vanuit de locatie van de brouwerij heb je een prachtig uitzicht over de polders van Oijen en Macharen. Er worden hier veel verschillende bieren gebrouwen en deze kunnen bij de bierbrouwerij zelf gedronken worden. Dit in combinatie met heerlijke gerechten welke geserveerd worden in het sfeervolle bourgondische restaurant. Het bier kan ook gekocht worden bij enkele slijters in de buurt en wordt daarnaast landelijk verspreid.
Terug naar kaart
In verschillende culturen bestaat het bijgeloof dat, als je elkaar niet aankijkt bij het proosten, dit ongeluk brengt
We komen uit bij Café Lombokomdat dit de perfecte locatie is om te genieten van een biertje van VanDeStreek. VanDeStreek-bier wordt gebrouwen door twee broeders in Utrecht, die na brouwen op een kleine schaal nu de rest van de wereld bekend willen maken met hun bier. Ze gebruiken al hun creativiteit om de meest gevarieerde bieren te brouwen. Het gaat hier van heel toegankelijk naar extreme en meer experimentele bieren.
Terug naar kaart
Gerstis een belangrijke grondstof voor zowel bier als whisky
De twee oprichters van Berghoeve Brouwerij, Geralda en Jurgen, begonnen als studenten met het brouwen van bier. Het bleef 15 jaar lang bij amateurbrouwen maar in 2010 werd de Berghoeve Brouwerij gestart in een voormalige boerderij in het Twentse landschap. De eerste biertjes volgden al snel en inmiddels zijn er al meer dan 16 soorten bier ontwikkeld in deze brouwerij en het zal hier hoogstwaarschijnlijk niet bij blijven!
Terug naar kaart
Op deze afbeeldingen zie je verschillende ingrediënten van bier
In Januari 2008 werd Hettinga Bier opgericht door Joyce Orsel en Focke Hettinga. De brouwerij is ontstaan uit een passie voor bier. Voordat er zelf bier gebrouwen werd, waren de twee in 2007 al begonnen met een webwinkel voor brouwbenodigdheden, genaamd de Schellerdriehoek Brouwbenodigdheden. Het bier van Hettinga wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen en er wordt gebruik gemaakt van gevitaliseerd water ter bevordering van de smaak en de kwaliteit. Inmiddels zijn er aardig wat bieren beschikbaar bij Hettinga Bier, elk met een eigen karakter.
Terug naar kaart
Informatie over de berekeningen:
Wij hebben een calculatie gemaakt van de route via het openbaar vervoer, de fiets en zelfs, voor de echt avontuurlijke mensen, te voet. Hierbij is gekeken naar de tijd die het in beslag neemt om deze route te voltooien zonder dat men zich hoeft te haasten en de kosten die dit met zich mee zal brengen. Wij hebben hierbij gebruik gemaakt van verschillende indexen die wij eerder uitgebracht hebben. Zo hebben we de bierprijs berekend met de GoEuro Bier Prijsindex en voor de berekening van overnachtingen de GoEuro Accommodatie Prijsindex.