Top 100 stedentrips in Europa

Wanneer reis je?

Inhoud

Europa heeft talloze mogelijkheden voor een stedentrip. Dit maakt het soms lastig om te kiezen. Ons doel bij GoEuro is om reizen zo eenvoudig mogelijk te maken. Daarom helpen we je graag om de krenten uit de pap te halen. We weten dat ieder een eigen reden heeft om een stedentrip te maken dankzij de populariteit van de Bierprijsindex, Accommodatie-prijsindex en Fun City Ranking. In samenwerking met HomeToGo hebben we voorgaande factoren opnieuw onderzocht en nieuwe factoren toegevoegd om een top 100 stedentrips te maken. Elke plaats heeft een score van 0 tot 100 gekregen gebaseerd op onder andere de volgende categorieën: dagactiviteiten, nachtleven, accommodatie, eten en drinken en vervoer.

Benieuwd naar stedentrips met een strand? Bekijk dan onze top 100 stedentrips met strand in Europa.

Wat zijn de resultaten van de top 100 stedentrips in Europa ?

Op basis van ons uitgebreide onderzoek hebben we 100 steden voor een stedentrip geselecteerd. Ook hebben we voor vijf categorieën de 10 beste steden in Europa gevonden. Daarnaast hebben we op basis van onze eigen gegevens de drie favoriete bestemmingen voor Nederlanders geselecteerd. Ten slotte hebben we unieke evenementen en jaarlijks terugkerende activiteiten in verschillende steden voor je op een rijtje gezet.

Er zijn verschillende redenen om een stedentrip te maken. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar vijf verschillende categorieën: dagactiviteiten, nachtleven, eten en drinken, accommodatie en vervoer. Op basis hiervan hebben we de beste bestemming voor een stedentrip bepaald en dat is.... Barcelona! Deze Catalaanse stad heeft het allemaal: overheerlijk eten, prachtige gratis bezienswaardigheden, een lekkere temperatuur en een fijn strand aan de Middellandse Zee.

GoEuro Stedentrip in Europa Infographic
Kopieer en plak de code om de kaart te delen.Als je dat doet, maak dan alsjeblieft een verwijzing naar GoEuro.

Top 100 stedentrips in Europa

In de onderstaande tabel kun je de scores van steden voor verschillende categorieën met elkaar vergelijken. Je kunt de tabel eenvoudig rangschikken door op een stad, land, of een van de categorieën te klikken.

De totale score per stad: (0-100). Bekijk hieronder de bronnen.

Top 3 stedentrips voor in de lente

Welke drie steden raden we aan voor een stedentrip in de lente ? Gebaseerd op onze gegevens over reiskosten en interesses onder Nederlanders over het afgelopen jaar voorspellen we dat de steden Boedapest, Lissabon en Madrid veel bezoekers uit de Lage Landen kunnen verwachten.

Een stedentrip naar Boedapest wint al jaren aan populariteit onder Nederlanders. Steeds meer reizigers ontdekken de architecturale parels en relatief goedkope tarieven die de Hongaarse stad te bieden heeft. Ook Lissabon blijft een favoriete bestemming waar je geniet van lekkernijen uit de zee, port en een relaxte sfeer. Daarnaast zal Madrid de harten veroveren van vele reizigers met zijn unieke charme, mediterrane klimaat en warme gastvrijheid.

 

Top 10 stedentrips: dagactiviteiten

#1 stad voor dagactiviteiten: Londen

Stedentrips zijn uitermate geschikt om cultuur te snuiven. We hebben onderzoek gedaan naar welke bestemmingen de meeste dagactiviteiten, attracties, tours en shopmogelijkheden aanbieden.

Londen komt op al deze fronten het beste uit de verf. Hier kun je bij de meeste musea zelfs gratis binnen koekeloeren. Parijs (#2) is net als Rome (#3) een enorme trekpleister voor iconische bezienswaardigheden en prachtige galerijen.

Op Europees niveau scoort Amsterdam een verdienstelijke elfde plaats, maar valt hiermee net buiten de top 10.

# Stad Score: (0-5)
1 Londen 5
2 Parijs 4.9
3 Rome 4.8
4 Praag 4.7
5 Barcelona 4.6
6 Istanbul 4.3
7 Moskou 4.1
8 Madrid 3.9
9 Berlijn 3.6
10 Sint-Petersburg 3.6


Reis naar Londen
Reis naar Parijs
Reis naar Rome
 

Top 10 stedentrips: nachtleven

# Stad Score: (0-5)
1 Berlijn 5
2 Krakau 4.9
3 Barcelona 4.8
4 Kiev 4.7
5 Madrid 4.6
6 Sarajevo 4.5
7 Sevilla 4.5
8 Valencia 4.5
9 Wrocław 4.4
10 Coimbra 4.3
#1 stad voor nachtleven: Berlijn

Nachtvlinders zijn verwend met de verscheidenheid aan nachtactiviteiten in Europa. Er zijn genoeg steden die een bruisend uitgaansleven aanbieden. Deze steden hebben we onderzocht op het aantal uitgaansgelegenheden, het tijdstip van de laatste ronde en de gemiddelde bierprijs.

In Berlijn houden ze wel van een feestje. En dan het liefst dag en nacht doorgaan. Veel clubs maken dit mogelijk door het hele weekend zonder pauze hun deuren geopend te houden.

Amsterdam is de beste stad van Nederland om van het nachtleven te genieten. Hier heb je veel keus aan clubs, barretjes en kroegen. Daarnaast komen hier veel muzieksoorten samen.Reis naar Berlijn
Reis naar Krakau
Reis naar Barcelona
 

Top 10 stedentrips: accommodatie

#1 stad voor accommodatie: Kiev

Geniet langer van een stedentrip door meerdere dagen in een stad te verblijven. Om te overnachten heb je natuurlijk een verblijfplaats nodig. Daarom hebben we de prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in verschillende steden voor je onder de loep genomen.

Accommodaties in Kiev, Zagreb en Budapest scoren het hoogst in Europa. In de steden Genève en Londen betaal je vanwege populariteit en een schaars aanbod de hoofdprijs voor een accommodatie.

Voor Nederlandse begrippen doen de steden Utrecht en Den Haag het goed op het gebied van verblijfplaatsen. Daarentegen moet je veel geld neertellen voor een verblijfplaats in Amsterdam.

# Stad Score: (0-5)
1 Kiev 5
2 Zagreb 5
3 Boedapest 5
4 Siena 5
5 Sarajevo 4.9
6 Coimbra 4.9
7 Pilsen 4.6
8 Riga 4.5
9 Sofia 4.5
10 Boekarest 4.3


Reis naar Kiev
Reis naar Zagreb
Reis naar Boedapest
 

Top 10 stedentrips: eten en drinken

# Stad Score: (0-5)
1 Barcelona 5
2 Madrid 5
3 Parijs 4.9
4 Rome 4.9
5 Londen 4.8
6 Istanbul 4.6
7 Berlijn 4.6
8 Milaan 4.1
9 Praag 4
10 Lissabon 3
#1 stad voor eten en drinken: Barcelona

Een stedentrip is een uitstekende gelegenheid om je smaakpapillen even goed te verwennen.

In Spanje krijg je het lekkerste eten voorgeschoteld voor het minste geld. De beste stad voor eten en drinken is Barcelona. Tijdens een stedentrip willen we je graag het drankje Vermouth als aperitief aanbevelen. En als je in een bar in Madrid een biertje bestelt, krijg je er meestal gratis tapas bij.

In Nederland scoort Amsterdam erg goed vanwege het uitgebreide aanbod aan gastronomische en culinaire ervaringen.Reis naar Barcelona
Reis naar Madrid
Reis naar Parijs
 

Top 10 stedentrips: vervoer

#1 stad voor vervoer: Boekarest

Vervoer is belangrijk om je in een stad te verplaatsen. Daarom hebben we onderzocht hoeveel een enkeltje voor het openbaar vervoer en een enkele rit met de taxi gemiddeld kost.

Je reist het goedkoopst in de steden Sofia, Kiev en Boekarest. In de laatstgenoemde stad kost een reis van A naar B minder dan een euro. Voor de goedkoopste taxi’s ben je in Kiev aan het juiste adres.

In Nederland hangen de kosten voor een straattaxi af van het starttarief, de afstand en de duur. Hier is een maximumbedrag aan verbonden die voorkomt dat je teveel betaalt. Meerdere vervoersmogelijkheden in een stad kunnen de vervoerkosten voor een rit drukken.

# Stad Score: (0-5)
1 Boekarest 5
2 Sofia 5
3 Kiev 4.9
4 Sarajevo 4.9
5 Gdańsk 4.2
6 Wrocław 4
7 Krakau 3.9
8 Istanbul 3.8
9 Pilsen 3.7
10 Antalya 3.6


Reis naar Boekarest
Reis naar Sofia
Reis naar Kiev
 

Unieke evenementen voor een stad in 2018-2019

Locatie Evenement Periode/datum
Leeuwarden, Nederland Culturele hoofdstad van Europa 2018
Israël Finale Eurovisiesongfestival 2019
Madrid, Spanje Finale UEFA Champions League 1 juni 2019

Elk jaar vinden er gigantische evenementen met internationale allure in Europa plaats. Een aantal hiervan zoals het Eurovisie Songfestival en de UEFA champions league worden vaak op een nieuwe locatie georganiseerd. Daarnaast zijn er ook activiteiten die elk jaar op dezelfde plaats of plaatsen worden gehouden. Deze evenementen bieden een ideale gelegenheid voor een stedentrip.

Jaarlijks terugkerende evenementen voor stedentrips

 

Overzicht van populaire stedentrips in Europa

 

Bronnen

De criteria die steden in elk land rangschikken zijn in volgorde van belangrijkheid:

  • Nachtleven: gebaseerd op het geschatte aantal clubs/bars, hun sluitingstijd en de gemiddelde bierprijs van een stad. Deze gegevens zijn verzameld van GoEuro’s Bierprijsindex, TripAdvisor, ResidentAdvisor, TimeOut, The Culture Trip, Numbeo, Telegraph en verschillende toerismebureaus.
  • Dagactiviteiten: omvat het geschatte aantal activiteiten en kledingwinkels samen met de gemiddelde prijs om te shoppen berekend op de gemiddelde kosten tussen een broek en een zomerjurk bij een winkelketen gebaseerd op gegevens van TripAdvisor en Numbeo.
  • Eten en drinken: gemiddelde prijs tussen een maaltijd in een goedkoop restaurant en een maaltijd in een restaurant in het middensegment samen met de gemiddelde prijs van een cola en het geschatte aantal restaurants per stad gebaseerd op gegevens van TripAdvisor en Numbeo.
  • Accommodatie: gemiddelde prijs van een accommodatie gebaseerd op de prijs per persoon per nacht en het geschatte aantal accommodaties per stad gebaseerd op gegevens van HomeToGo. De prijzen van vakantiewoningen voor maximaal 6 personen zijn berekend op basis van meer dan 800 duizend boekingen via HomeToGo tussen oktober 2015 en september 2016.
  • Vervoer: gebaseerd op de gemiddelde prijs van openbaar vervoer inclusief een enkele rit met een openbaar vervoermiddel en de prijs van een taxirit berekend op het starttarief plus de prijs voor een enkele kilometer gebaseerd op gegevens van Numbeo.
  • Totale score: de definitieve berekening zijn de voorgaande categorieën inclusief factoren als de klimaatindex, milieuvervuilingsindex, veiligheidsindex, koopkrachtindex, gezondheidszorgindex, levensonderhoudindex, verhouding tussen vastgoed en inkomen, woon-werkverkeersindex gebaseerd op gegevens van Numbeo. Naast deze elementen is de totale score verlaagd voor landen met visumvereisten buiten de EU. Deze factoren tellen voor de definitieve berekening mee, maar worden niet getoond in de tabel van 100 steden.

Terug naar boven

Blijf op de hoogte

Ontvang reisaanbiedingen, herinneringen voor een trip en andere updates per e-mail.

Ongeldig e-mailadres

We hebben een bevestigingsmail naar je verstuurd.
Klik hierin op de link om het proces af te ronden.