Goedkope tickets naar Madrid

Wanneer reis je?

Beste prijs

Vergelijk actuele reizen van A naar B met trein, bus en vlucht

Eenvoudig boeken

Plan met een overzicht van beschikbare reizen van 500 maatschappijen

Tevreden reizigers

Boek tickets net als 30 miljoen anderen uit 120 landen

Madrid is de hoofdstad van Spanje en ligt in het midden van het land. Het is de derde grootste stad in de EU wat betreft het aantal inwoners.
De oorsprong van de stad is niet helemaal duidelijk, maar enkele overblijfselen van de Romeinen en Visigoten wijzen op de eerste bewoners van deze stad. Madrid was een moslim nederzetting tot de elfde eeuw, waarna het heroverd werd door de christenen en aan het Koninkrijk Castilië toegevoegd werd. In de 16e eeuw koos koning Filip II Madrid als permanente hoofdstad van de monarchie en sindsdien wordt de stad beschouwd als een van de belangrijkste steden in Spanje.
De rivier Manzanares loopt door Madrid wat een overvloed aan grote parken en groene gebieden met zich meebrengt, zoals het indrukwekkende El Retiro Park. Daarbij is de stad het financiële centrum van Spanje, waardoor er regelmatig evenementen en beurzen in de Spaanse hoofdstad plaatsvinden.

Centrale stations en vliegvelden voor deze reis

Alles wat je moet weten over de luchthaven: Madrid-Barajas

  • Stopcontact
  • Wifi
  • Eetgelegenheid
  • WC

*Informatie kan verouderd zijn (testfase).

Metrolijn 8 rijdt vanaf elk vliegveld terminal naar station Nuovos Ministerios in het centrum van Madrid.

Hoe naar Madrid komen

Vliegen naar Aeropuerto de Madrid-Barajas Adolfo Suárez

Madrid Barajas is de grootste luchthaven van Spanje en de zesde grootste in Europa, die per jaar ongeveer 39 miljoen passagiers verwerkt. Naast de talloze bestemmingen overal ter wereld die vanaf hier worden aangedaan, is de luchthaven ook een belangrijke hub voor verbindingen met Centraal- en Zuid-Amerika. Air Europa, Iberia, British Airways, Air France, American Airlines en Alitalia zijn enkele van de luchtvaartmaatschappijen die vanaf Madrid Barajas hun diensten aanbieden. Onlangs werd er een nieuwe terminal T4 bijgebouwd. De belangrijkste bestemmingen vanuit Madrid zijn Rome, Parijs, Londen, Lissabon, New York, Amsterdam en Buenos Aires.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

Het is vanaf Madrid Barajas mogelijk het centrum met de bus, trein of metro te bereiken. Er zijn 200 buslijnen gecreëerd die speciaal rijden om forenzen en reizigers van en naar de luchthaven te brengen. De bus vertrekt voor terminal 4, en vertrekt meerdere keren per uur tussen 05.00 u tot 23.30 u. De prijs is € 5 voor een enkele reis. Ook de Linea Expres Aeropuerto kost je € 5 en deze rijdt 24 uur per dag tussen de luchthaven en het centrum en het centraal station Atocha. Een goedkopere optie is om de trein te nemen naar het centrum: een enkele reis kost je € 2,60 en ook deze vertrekt vanaf terminal 4. De snelste optie is zonder twijfel de metro. Via de ondergrondse treinen duurt het slechts 20 minuten met lijn 8, en men kan vertrekken vanaf alle terminals van de luchthaven.
Buiten de luchthaven zijn er ook taxi’s beschikbaar, met verschillende standplaatsen buiten de terminal. Indien je een rit wilt naar een bestemming binnen de M30 (de binnenstad), kost het je ongeveer € 30. Bestemmingen buiten deze ring kosten je een extra € 20 voor de eerste 10 km.
Er zijn bovendien 5 belangrijke snelwegen die vanaf de luchthaven naar het centrum van de stad rijden, waaronder de M40, M11, A1, A2 en R1. De wegen staan duidelijk aangegeven en het duurt ongeveer 20 minuten om de 18 km te overbruggen.

Treinen naar Estación de Puerta de Atocha

Het Puerta de Atocha treinstation is het grootste treinstation in Spanje en alle hogesnelheidstreinen van het land vertrekken vanaf dit station. De belangrijkste verbindingen vanaf hier zijn die met Barcelona, Sevilla, Valencia en Marseille. Naast de grote commerciële ruimte met verschillende restaurants, winkels en informatiepunten, zijn er ook botanische tuinen aan het station te vinden met meer dan 500 verschillende soorten dieren en plantensoorten.

Van Puerta de Atocha naar het centrum

Je kan het stadscentrum bereiken vanaf het Puerta de Atocha treinstation met de metro, bus en trein. Indien je de metro neemt, ga voor Lijn 1. Voor de bus kan je terecht op de lijnen 47, 55, 19, 85, 10, 24, 57 en 102. Er zijn meer bovendien nog extra bussen die je kan nemen om de buitenwijken van Madrid te bereiken. Er zijn ook taxistandplaatsen net buiten het station gelegen waar je 24 u per dag een taxi kan nemen.
Het centrale treinstation van Madrid ligt op minder dan 3 km van het centrum en rijden zonder veel verkeer duurt je slechts 9 minuten. Bij het verlaten van het station volgt men de Paseo del Prado om snel het centrum te bereiken.

Treinen naar Estación de Chamartín

Treinen naar het noordwesten van Spanje zullen vertrekken vanaf het Charmartín station. Enkele van de populairste bestemmingen van hieruit zijn San Sebastian, Burgos, Vitoria, Valladolid en Barcelona. Het station verwerkt jaarlijks 21 miljoen passagiers, waardoor het een van de drukste station in Spanje is. Treinen die op dit station stoppen worden verzorgd door de Spaanse vervoerder Renfe.

Van Chamartín naar het centrum

Vanaf het Chamartín treinstation zijn er verschillende metro- en busverbindingen naar het centrum. De metrolijnen 1 en 10 rijden regelmatig, en je kan er niet alleen het centrum mee bereiken, maar ook alle hoeken van de stad. Er zijn bovendien 3 buslijnen die voor een verbinding met het centrum zorgen: de L5, L80 en L10.
Het treinstation ligt op 7,5 km ten noorden van het centrum en zonder verkeer duurt het ongeveer 17 minuten om de binnenstad te bereiken. De beste manier om deze route af te leggen is via de M30.

Bussen naar Estación Sur

Busstation Sur is het grootste busstation in Madrid en zelfs in heel Spanje. In 2012 alleen al passeerden hier 7 miljoen passagiers die een bus naar of van een van de 1500 bestemming in Spanje en de 500 bestemmingen in Europa en Marokko namen. In totaal zijn er hier 50 busmaatschappijen actief.

Van Estación Sur naar het centrum

Het station ligt op 4 km van het stadscentrum van Madrid en er zijn metro-, bus- en treindiensten die de verbinding verzorgen. Via de metro kan men L6 nemen vanaf Mendez Alvaro, de metrostop die direct onder het busstation gelegen is. Iedere vijf minuten vertrekt er ook een van de zeven bussen die tussen het busstation en het centrum rijdt. De buslijnen die men hiervoor kan gebruiken zijn 8, 37, 58, 102, 113, 148 en 158. Een andere optie om het centrum te bereiken is de trein.
Aan het station zijn verschillende parkeergelegenheden gesitueerd, met een totaal van 290 plaatsen, voor zeer redelijke prijzen. Rijden vanaf het station naar het centrum zou niet meer dan 15 minuten mogen duren, wanneer er niet veel verkeer is natuurlijk. Volg de M10 via de Emperador Carlos, een enorm brede weg die je rechtstreeks naar het centrum leidt.

Naar Madrid rijden

Madrid is erg goed verbonden met de rest van het land, gezien haar centrale ligging in Spanje en het feit dat het de hoofdstad is. Als je de stad binnenrijdt vanaf het noorden van Spanje, zoals de belangrijke steden als San Sebastian, volg je de A1 via Vitoria en Burgos. Vanaf Barcelona neemt men de A2, via Zaragoza en Lleida. Vanaf de zuidelijke steden, zoals Valencia of Sevilla, volg je best de A3 of A4 die je rechtstreeks naar Madrid leiden. De A5 en A6 zijn de wegen die je vanaf Portugal en de Gallische steden naar Madrid zullen brengen.

Verplaatsen in Madrid

Openbaar vervoer in Madrid

Het openbaar vervoer is de meest gebruikelijke manier om in de stad te reizen, dankzij het uitgebreide netwerk. Het ondergrondse systeem is het tweede meest uitgebreide in Europa, op dat van Londen na, en het vierde grootste in de wereld, met een bereik van 293 km en in totaal 13 lijnen. Daarbij zijn er ook 194 buslijnen en een groot aantal korteafstandstreinen om de buitenwijken van de stad te bereiken. Er zijn vier verschillende zones in Madrid, en de binnenstad wordt aangeduid als zone A. De prijs van een ticket stijgt naargelang de afstand van het centrum.

  • Soorten tickets: Een ticket voor 1 dag kost € 8,40, 2 dagen kost je € 14,20, voor 3 dagen betaal je € 18,40, 5 dagen is € 26,80 en een pas voor een week kost je € 35,40.
  • Korting: Een ticket voor senioren kost € 123 per jaar en € 12,30 per maand. Studenten betalen € 350 per jaar en € 25 voor een maandpas. Voor mindervaliden is er een korting van 65% voorzien en ook grote gezinnen betalen verminderde tarieven.
  • Nachtlijnen: Er zijn in totaal 27 nachtbussen die de hele nacht door rijden, en bekend staan onder de naam Buho Bussen.

Fietsen in Madrid

Fietsen in Madrid is erg gebruikelijk, zeker nu het mogelijk is elektronische fietsen te huren in de stad. Desalniettemin zijn fietspaden nog niet erg prominent in de stad, en vele inwoners verkiezen toch het openbaar vervoer of lopen boven fietsen.

  • Stadsfietsen: BiciMad
  • Een fiets huren: € 15 per jaar indien je al een abonnement hebt op het openbaar vervoer. Indien je hier niet over beschikt kost het je € 25 per jaar. Als je niet wil investeren in een abonnement voor een jaar kan je ook een fiets huren voor € 0,50 per 30 minuten.

Taxi’s in Madrid

Dankzij het efficiënte en uitgebreide openbaar vervoer in de stad, zijn taxi’s niet de meest gebruikelijke manier om rond de reizen. In het stadscentrum wordt er wel vaker gebruik gemaakt van taxi’s, voornamelijk door toeristen. Je kan de taxi’s herkennen door hun witte kleur en rode tekens op de deur.

  • Kost: De startprijs is € 2,40 en hier komt € 1,05 bij per minuut.

Rijden in Madrid

Het is ook mogelijk om te rijden in de stad, met uitzondering van de voetgangerszones is de binnenstad. Desalniettemin wordt niet aangeraden het centrum binnen te rijden, gezien het verkeer vaak erg druk is en er maar een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar is. Indien je er toch voor kiest om in de stad te rijden kan je dit het best doen in de ochtend, voordat de spitsuren beginnen, of laat ‘s nachts.
De toegelaten snelheid in Spanje op de snelwegen is 120 km/u, op de wegen met slechts één rijstrook is een snelheid van 90 km/u toegelaten.

Te voet door Madrid

Madrid is een erg voetgangersvriendelijke stad, en indien de straten niet volledig tot voetgangerszones omgebouwd zijn, zijn er altijd brede voetpaden voorzien. Rondwandelen in het historische centrum van de stad is zeker de moeite waard, niet alleen door de toegankelijkheid, maar ook omdat het zeker de beste manier is om deze wijk te verkennen. Het hele centrum van Madrid kan bovendien te voet afgelegd worden; wanneer men verder wilt gaan, kan men best wel van de metro of bus gebruik maken.

Blijf op de hoogte

Ontvang reisaanbiedingen, herinneringen voor een trip en andere updates per e-mail.

Ongeldig e-mailadres

We hebben een bevestigingsmail naar je verstuurd.
Klik hierin op de link om het proces af te ronden.