10 tips voor goedkope vliegtickets

10 tips voor goedkope vliegtickets

Het is eenvoudig om een vlucht te boeken, maar meestal ben je meer kwijt aan vliegtickets dan je eigenlijk wilt. Daarom hebben we 10 handige tips voor je op een rijtje gezet die je kunt doen om zowel tijd op boeken als geld op tickets te besparen:

Handige tips voor goedkope vliegtickets

1. Vergelijk vliegtickets

Bekijk vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen op een vergelijkingssite als GoEuro. Sorteer de resultaten op mogelijkheden als vertrek- en aankomsttijden, luchthaven en het aantal overstappen. Zo vind je de goedkoopste vliegtickets die aan al je wensen voldoen.

2. Surf anoniem

Het kan in je voordeel werken om 'anoniem' naar vliegtickets te zoeken. Als je te lang op een website zoekt, verhogen sommige luchtvaartmaatschappijen de prijs van de vliegtickets, omdat je al zo ver in het boekingsproces zit. Dit kun je voorkomen door met een internetbrowser in incognitomodus te surfen, cookies te verwijderen voordat je gaat boeken of met een andere internetverbinding de boeking af te ronden.

3. Time op het juiste moment

Timing is alles. Boek vliegtickets 8 weken van te voren om 10% te besparen op de gemiddelde prijs. Als je een vlucht in November of in het winterseizoen boekt, heb je de grootste kans op goede deals. Ook een vliegreis op dinsdag of woensdag is voordeliger voor je portemonnee. Daarentegen zijn vliegtickets op zaterdag, feestdagen en in de zomer gemiddeld een stuk duurder.

4. Sta open voor alternatieve luchthavens

Het kan voordelig uitpakken om niet te vliegen vanaf Amsterdam Schiphol, maar vanaf Eindhoven of Rotterdam. Ook bij buurlanden kunnen vliegtickets net iets goedkoper zijn. Vergelijk vluchten van luchthavens als Airport Weeze, Düsseldorf Airport en Brussels Airport. Dit geldt natuurlijk ook voor alternatieve aankomstluchthavens

5. Bespaar op luxe

Luchtvaartmaatschappijen bieden tegen betaling extra diensten en faciliteiten als zitplaatsreservering, hogere klasse, flexibele wijzigings- en annuleringsmogelijkheden aan. Als je dit allemaal niet nodig hebt, kun je tientallen tot honderden euro’s op je rekening houden.

6. Voorkom extra kosten met bagage

Bij een kort verblijf is handbagage meestal voldoende om op reis mee te nemen en is ruimbagage niet nodig. Op deze manier ben je bij een aantal luchtvaartmaatschappijen minder geld kwijt aan extra bagagekosten. Daarbij bespaar je tijd op inchecken bij de vertrekluchthaven en wachten op ruimbagage bij de aankomstluchthaven. Houd bij handbagage wel rekening met toegestane kilo’s en maten om bijkomende kosten bij de gate te voorkomen.

7. Gebruik kortingscodes bij het boeken

Aan het einde van het boekingsproces krijg je meestal de mogelijkheid om een kortingscode in te vullen. Luchtvaartmaatschappijen bieden deze codes via samenwerkende kortingscodesites aan. Als je hier slim gebruik van maakt, kun je directe korting of een kortingspercentage krijgen op vliegtickets.

8. Bekijk aanbiedingen voor alternatieve bestemmingen

Luchtvaartmaatschappijen stunten met aanbiedingen voor stedentrips, zonbestemmingen en wintersportvakanties. Dus als je nog geen specifieke bestemming op het oog hebt, reis je voor een prikje naar alternatieve locaties. Let wel op de genoemde tarieven die op basis zijn van beschikbaarheid en gekozen reisdata.

9. Maak gebruik van nieuwsbrieven en prijsalerts

Meld je aan voor de nieuwsbrief van een luchtvaartmaatschappij om als eerste op de hoogte te zijn van aanbiedingen. Daarnaast kun je een prijsalarm instellen voor vluchten van A naar B om per e-mail een melding van een prijsverandering te krijgen.

10. Spaar punten voor korting op reizen

Het kan in je voordeel werken om mee te doen aan een loyaliteitsprogramma zoals Air Miles. In Nederland kun je punten sparen door verschillende aankopen te doen. Als je genoeg punten hebt verzameld, kun je deze inleveren voor korting op vliegtickets.

Welke maatschappijen verkopen de goedkoopste vliegtickets?

Budgetmaatschappijen bieden meestal de goedkoopste vliegtickets aan. Dit maken zij mogelijk door:

  • Laag houden van algemene kosten.
  • Verhuur extra bagageruimte.
  • In rekening brengen van boekings- en reserveringskosten.
  • Verkoop eten en drinken aan boord.
  • Gebruik van alternatieve luchthavens.

Nationale luchtvaartmaatschappijen als KLM bieden veel extra diensten aan die zijn inbegrepen in de prijs voor een vliegticket. Ze hebben meestal een of meerdere dochterondernemingen om te concurreren met budgetmaatschappijen. Zo is KLM het moederbedrijf van budgetmaatschappij Transavia.

Hoe bepalen vliegtuigmaatschappijen de prijs van vliegtickets?

Vliegtuigmaatschappijen bepalen de gemiddelde prijs van vliegtickets aan de hand van revenue management. Ze gebruiken een computerprogramma die zowel historische als actuele reserveringsgegevens gebruikt om toekomstige reserveringen te voorspellen. Op basis daarvan bepalen ze de actuele prijs van een vliegticket om stoelen optimaal te verkopen. Hierbij spelen de volgende 4 factoren een rol:

  • Aantal zoekopdrachten naar een vlucht. Als er meer mensen dan verwachting op een bepaalde reis zoeken, is er een kans dat de prijs van vliegtickets omhooggaat.
  • Het aantal boekingen voor een vlucht. Als er anderhalve maand voor vertrek een vliegtuig naar een bestemming voller zit dan verwacht, zal de prijs van een stoel stijgen.
  • Het aantal dagen voor vertrek van een vlucht. Als iemand een half jaar of slechts enkele dagen van tevoren een vlucht boekt om van een zitplaats verzekerd te zijn, is diegene meer geld kwijt dan als hij dat anderhalve maand voor vertrek doet.
  • Het vertrouwen van consumenten in de economie. Als men bereidt is om geld uit te geven in plaats van te sparen, is het prijskaartje van een stoel hoger dan wanneer het consumentenvertrouwen in de economie laag is.

Goedkope vliegtickets voor populaire internationale reizen

Wil je goedkope vliegtickets voor populaire vluchten naar het buitenland vinden? Dan kun je naast de 10 bovengenoemde tips ook gebruikmaken van GoEuro's uitgebreide prijskalender voor vluchten van A naar B: