7 tips voor goedkope internationale treinkaartjes

7 tips voor goedkope internationale treinkaartjes

Handige tips om goedkope internationale treinkaartjes te kopen

Wil je met de trein naar het buitenland reizen? Dan zijn er een aantal tips en tricks die je moet weten om goedkope internationale treinkaartjes te bemachtigen. Als je de goedkoopste tickets wilt kopen, zijn er een aantal zaken die je zelf in de hand hebt zoals de reisdatum, vertrektijd en kortingskaarten. Andere factoren zijn afhankelijk van spoorwegmaatschappijen zoals de datum van de ticketverkoop, verschillende tarieven en een gevarieerd aanbod. Doe hier je voordeel mee als je met de trein naar het buitenland reist!

1. Boek zo vroeg mogelijk

Een spoorwegmaatschappij begint de ticketverkoop een aantal maanden voor de daadwerkelijke vertrekdatum. Op dat moment zijn alle verschillende tarieven voor de treinreis beschikbaar. Dit biedt jou de gelegenheid om tickets van de goedkoopste klasse en serviceniveau te kopen. Dus wees er zo snel mogelijk bij!

2. Koop tickets op startdatum verkoop

De startdatum van de ticketverkoop verschilt per spoorwegmaatschappij of aankomstland: Thalys (4 maanden voor vertrek), Intercity Brussel (4 maanden voor vertrek), Eurostar naar Londen (6 maanden voor vertrek), Duitsland (3 maanden voor vertrek) en nachttreinen naar Duitsland en over andere landsgrenzen (6 maanden voor vertrek).

3. Plan reisdatum doordeweeks

Treinreizen in het weekend zijn het populairst vanwege familiebezoek, stedentrips en weekendjes weg. Zakenlui zijn geen concurrentie voor goedkope treintickets: ze reizen meestal op duurdere tickets op rekening van het bedrijf om onderweg comfortabel en in alle rust te werken. Treinkaartjes voor een reis tussen dinsdag en donderdag zijn meestal het goedkoopst. Tip: Gebruik GoEuro's prijskalender om de goedkoopste datum voor een treinreis te prikken.

4. Reis buiten het spitsuur

Op werkdagen gebruiken werknemers de trein om tussen huis en werk te reizen. Buiten het spitsuur zijn er meer goedkope treintickets beschikbaar. Dus houd rekening met de vertrek- en aankomsttijd van de treinreis om de goedkoopste treinkaartjes op de kop te tikken.

5. Vergelijk verschillende reisaanbieders

Per traject bieden meestal verschillende spoorwegmaatschappijen dezelfde reis aan. Ze concurreren op basis van treinsnelheid, klasse en serviceniveau. Meestal kun je flink wat geld besparen op comfort en flexibiliteit.

6. Koop treinkaartjes online

Bij veel aanbieders bespaar je geld door internationale treintickets online te kopen om boekingskosten te vermijden. Bij Nederlandse aanbieders kun je treinkaartjes online aanschaffen met een bankpas, maar bij spoorwegmaatschappijen in het buitenland heb je meestal een creditcard nodig.

7. Overweeg een kortingskaart

Reis je vaak naar het buitenland met dezelfde spoorwegmaatschappij? Overweeg dan om een jaarlijkse kortingskaart te kopen voor tussen de 25% en 50% korting op ieder treinkaartje. Als je een kleine investering maakt, kun je op de lange termijn veel geld besparen op tickets. Hieronder zie je verschillende besparingsmogelijkheden bij NS International, Thalys en Deutsche Bahn.

Bespaar met kortingskaarten op internationale treinreizen

Elke spoorwegmaatschappij biedt verschillende kortingskaarten aan. Als je met dezelfde spoorwegmaatschappij vaak naar het buitenland reist, kun je veel geld besparen door een kortingskaart te kopen. Het voordeel kan wel oplopen tot 50%. Op de lange termijn houd je flink wat geld over.

Maatschappij Kortingskaart Korting Kosten Geldig
NS RailPlus 25% € 15,- per jaar Trein vanuit of naar Nederland
Thalys ThePass 30-50% € 400,- per jaar Flex- en Semi-Flex-tickets
DB Bahncard 25-50% € 62,- per jaar Duitse traject
 

Op welke trajecten in Europa zijn treinkaartjes voor hogesnelheidslijnen beschikbaar?

Wil je zo snel mogelijk met de trein naar het buitenland reizen? Dan kun je tussen twee grote steden in Europa meestal met een hogesnelheidstrein reizen. De treinkaartjes voor een hogesnelheidstrein moet je meestal van te voren boeken en zijn dus niet altijd beschikbaar. Bekijk de volgende kaart om alle mogelijkheden in Europa te zien:

 

Goedkope treinkaartjes voor populaire internationale reizen

Hoe vind je de goedkoopste treinkaartjes voor populaire reizen naar het buitenland? Dan kun je naast de 7 bovengenoemde tips ook gebruikmaken van GoEuro's prijskalender. Op de betreffende pagina van een treinreis tussen 2 grote steden in Europa zie je een overzicht van prijzen op verschillende data. Selecteer de datum met de beste prijs om een goedkope treinreis te boeken.

 

Wat zijn de 15 populairste treinverbindingen in Europa?

In Nederland zijn er treinverbindingen die populairder zijn dan vluchten tussen grote steden in Europa. Vooral treinreizen vanaf Amsterdam Centraal naar hoofdsteden in nabijgelegen landen doen het goed onder Nederlanders. Dit heeft niet alleen te maken met de prijs van het kaartje, maar ook met de reisduur. Voor 14 verbindingen tussen steden zijn treinreizen namelijk sneller vergeleken met een vlucht.

 

Hoe werken e-tickets voor de trein?

Een e-ticket geldt als digitaal treinkaartje dat je via een smartphone kunt laten zien aan de conducteur. Er zijn drie verschillende mogelijkheden om dit te doen:

  1. Open e-tickets in de app van de desbetreffende spoorwegmaatschappij op je smartphone.
  2. Open e-tickets in de bevestigingsmail met een pdf-readerapp op je smartphone.
  3. Als je geen smartphone bezit, kun je de e-tickets uit de bevestigingsmail op je computer openen om ze vervolgens uit te printen.
trein met zonsondergang

Terug naar boven