Internationale treinplanner voor treinen in Europa

Internationale treinplanner

Begin met het plannen van een internationale treinreis naar elke gewenste bestemming in Europa. Gebruik bovenstaande zoekfunctie om treinreizen van A naar B te plannen. Vervolgens is het mogelijk om alle beschikbare treinreizen van de grootste spoorwegmaatschappijen in Europa te vergelijken. Tot slot boek je treintickets om de gewenste reis te maken.

Goedkope internationale treinen

Hogesnelheidstreinen

In Nederland rijden hogesnelheidstreinen van Thalys van Amsterdam naar Parijs. Onderweg kom je langs Schiphol, Rotterdam, Antwerpen, Brussel en Parijs. De trein behaalt een maximale snelheid van 300 kilometer per uur en doet er 3 uur en 18 minuten over om de eindbestemming te bereiken. Wil je liever naar Londen? Dan kun je in Brussel overstappen op de Eurostar die rechtstreeks naar de Britste hoofdstad reist.

Interactieve treinkaart voor hogesnelheidstreinen in Europa

Uit ons onderzoek blijkt dat reizen over Nederlandse hogesnelheidslijnen gemiddeld € 0,12 per kilometer kost. Dit is bijna 3 keer goedkoper dan de Belgische spoorwegen waar de prijs per kilometer op € 0,31 ligt.

Europa heeft een zeer uitgebreid spoornetwerk en is op Azië na het werelddeel met de meeste hogesnelheidslijnen. Het is mogelijk om in enkele uren met de trein te reizen tussen de grootste Europese steden. Soms is een treinreis zelfs sneller dan een vlucht. In Duitsland behalen hogesnelheidstreinen een maximale snelheid van 368 kilometer per uur en in Frankrijk zelfs 575 kilometer per uur.

Goedkope treinkaartjes

Er zijn verschillende mogelijkheden om de prijs voor een internationale trein zoveel mogelijk te verlagen en goedkope treinkaartjes te bemachtigen. De kosten voor een ticket voor een internationale trein zoals de Thalys naar Parijs of de Eurostar naar Londen hangt meestal af van de bestemming en het tijdstip. Factoren die hier onder andere invloed op hebben zijn het tijdstip van de treinreis, het afgelegde traject, de reisklasse, het gekozen vervoerstarief, eventuele abonnementen en kortingskaarten. Daarnaast moet men er rekening mee houden dat ook de prijzen tussen dal- en piekuren kunnen verschillen.

Aanbiedingen en acties

Er zijn vaak verschillende aanbiedingen voor goedkope treinkaartjes, die je kunnen helpen besparen. Reizigers in het bezit van een OV-chipkaart kunnen bij de NS een voordeliger tarief krijgen. Deze kaartjes moeten apart aangekocht worden, maar indien men over een OV-chipkaart beschikt heeft men wel recht op een korting. Men kan ook goedkopere treintickets aankopen indien men een OV-Jaarabonnement heeft, een Voordeelurenabonnement, een OV-studentenkaart of een Jaartrajectabonnement. Met een van deze abonnementen kan men een RailPlus-kaart kopen, die 25% korting biedt op de treinkaartjes van internationale treinreizen.

Kortingskaarten en abonnementen

Indien je voor langere tijd in een bepaald land gaat reizen kan je voor het reizen met de trein een kortingskaart kopen om geld te besparen. Het is ook mogelijk om een Railpass te kopen, zoals bijvoorbeeld de Eurorail Spain Pass, waarmee men gedurende een bepaalde tijd ongelimiteerd met de trein kan reizen door Spanje. Om meerdere landen te bezoeken kan men gebruik maken van een InterRail Pass, waarmee men, afhankelijk van het gekozen tarief, gedurende een bepaalde tijd door Europa kan reizen. Deze passen zijn niet altijd goedkoper dan aparte tickets. Het is dan ook raadzaam zich op voorhand hierover te informeren.

Maatschappij Kortingskaart Korting Kosten per jaar Klasse
NS RailPluskaart 25% € 15,- Eerste & tweede klas
Thalys ThePass Weekend 30% (vrij-zon) € 400,- Eerste & tweede klas
Thalys ThePass Business 50% € 1050,- Eerste & tweede klas
DB BahnCard 25/50/100 25%/50%/100% € 62,- / € 255,- / € 4090,- Tweede klas
DB BahnCard 25/50/100 25%/50%/100% € 125,- / € 515,- / € 6890,- Eerste klas

Spoorwegmaatschappijen in Europa

Op het Europese spoornetwerk zijn er verschillende spoorwegmaatschappijen actief, die gezamenlijk ieder jaar 400 miljard passagierskilometers mogelijk maken. Meestal maken ze alleen treinverkeer mogelijk in eigen land. Dit geldt voor spoorwegmaatschappijen als Merseyrail, C2C en Virgin (Verenigd Koninkrijk), RENFE (Spanje) en Trenitalia (Italië).

Treinreizen over landsgrenzen door NS International

In Nederland verzorgt NS International van de Nederlandse Spoorwegen treinreizen over verschillende landsgrenzen. De internationale treinen van de NS beginnen of eindigen de reis op Amsterdam Centraal:

  • Intercity naar Antwerpen en Brussel (België)
  • Intercity naar Osnabrück, Hannover, en Berlijn (Duitsland)
  • CityNightLine naar Zürich, München en Garmisch-Partenkirchen (Zwitserland & Duitsland)
  • InterCityExpress naar Oberhausen, Düsseldorf en Frankfurt am Main (Duitsland)
  • InterCityExpress naar Hannover, Keulen, en Basel (Duitsland & Zwitserland)
  • Thalys naar Antwerpen, Brussel en Parijs (België & Frankrijk)
  • Thalys naar Antwerpen, Brussel en Lille (België & Frankrijk)

Faciliteiten & diensten van de belangrijkste spoorwegmaatschappijen

Veel bedrijven beschikken over een moderne vloot met comfortabele en verstelbare stoelen, wifi en airconditioning. Vergelijk de aangeboden diensten.

Andere faciliteiten en diensten verschillen per maatschappij en land.

Treinen in Nederland

In Nederland rijden er naast goederentreinen ook verschillende soorten reizigerstreinen. De Thalys, de CityNightLine en EuroNight worden ingezet om lange afstanden internationaal te overbruggen. Deze treinen komen net als de Intercity tot stilstand op grote stations. Voor korte afstanden stopt alleen de Sprinter op alle tussengelegen stations van het traject.

Treintijden

Treintijden & routes

Gebruik GoEuro's tijdschema om de juiste tijden voor gewenste routes te vinden. Vind informatie over treinreizen zoals vertrek- en aankomsttijden, overstapmogelijkheden en routes.

Lees meer hierover