Luchtvaartmaatschappijen

Overzicht en informatie over alle nationale luchtvaartmaatschappijen

Geschiedenis van de luchtvaartmaatschappijen in Nederland

Een luchtvaartmaatschappij is een onderneming die vervoer door het luchtruim aanbiedt. De maatschappijen dienen vaak als symbool van een land en kunnen dus meestal op steun van de overheid rekenen. In de jaren 90 werd er echter beslist het luchtruim van de Europese Unie open te stellen voor privé-luchtvaartmaatschappijen, die naast de nationale maatschappijen konden opereren. Nationale maatschappijen worden sinds enkele jaren ook verwacht meer zelfstandig te opereren en op eigen benen te staan. Hierdoor hebben er heel wat veranderingen plaatsgevonden: voorbeelden hiervan zijn de fusie tussen Air France en KLM en de opkomst van de lagekostenluchtvaartmaatschappijen. Vooral deze laatsten, die goedkope vluchten aanbieden, hebben een grote invloed gehad op reizen binnen Europa.

Grootste luchtvaartmaatschappijen in Nederland

Transavia

Transavia de dochtermaatschappij van KLM, biedt voordelige vluchten aan vanuit Nederland. Bron: Wikimedia

KLM

KLM is de Nederlandse nationale luchtvaartmaatschappij met belangrijkste hub Schiphol Airport.

Arkefly

De Nederlandse maatschappij ArkeFly is vooral verantwoordelijk voor vakantievluchten. Flickr: Andy Mitchell

In Nederland zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen actief. De grootste hiervan zijn de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM), Transavia.com, ArkeFly en Corendon Dutch Airlines.

KLM

De Koninklijke Luchtvaartmaatschappij of KLM is de nationale luchtvaartmaatschappij van Nederland en tevens de tweede grootste werkgever van dit land. De maatschappij werd opgericht in 1919 als Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën en maakte haar eerste vlucht in 1920. In 2004 fuseerde de KLM tot de holding Air France-KLM, en tegenwoordig haalt ze haar omzet uit drie activiteiten, namelijk het vervoer van passagiers, vrachtvervoer en vliegtuigonderhoud. De thuisbasis van deze maatschappij is op Schiphol gelegen. Vanuit hier kunnen passagiers vliegen naar verschillende Europese bestemmingen, maar ook trans-Atlantische bestemmingen en bestemmingen in Azië en Indonesië. Passagiers kunnen kiezen tussen verschillende reisklassen zijnde Business Class, Economy Comfort class en Economy class.

Goedkope vluchten van KLM

Transavia.com

Transavia.com is een lagekostenluchtvaartmaatschappij die zowel lijn- als chartervluchten aanbiedt. De maatschappij behoort tot de Air France-KLM-holding en heeft als thuisbasis Schiphol, Eindhoven en Rotterdam. Transavia werd opgericht in 1965 als Transavia Limburg N.V. en had toen Maastricht als thuisbasis, maar kwam in 1991 in handen van de KLM. De vluchten van Transavia worden uitgevoerd in Europa en Noord-Afrika.

Goedkope vluchten van Transavia.com

ArkeFly

ArkeFly is de eigen luchtvaartmaatschappij van TUI Nederland en staat vooral in voor vakantievluchten, zowel als lijndienst en als charterdienst. Ze behoort tot de grootste vervoerder van vakantiegangers van Europa en werkt samen met verschillende reisbureaus en de TUI Airlines-groep, waar onder andere ook Jetairfly en Thomson Airways onder vallen. De maatschappij biedt vluchten aan in Europa, de Caraïben, Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Corendon Dutch Airlines

Corendon Dutch Airlines is een dochteronderneming van de Turkse luchtvaartmaatschappij Corendon Airlines. De maatschappij werd recentelijk opgericht, in 2010, en maakte haar eerste vlucht in 2011. Ze staat echter losgekoppeld van Corendon Airlines zodat ze binnen en vanuit Europa mag opereren. De thuisbasis van deze maatschappij is Schiphol.