Luchthavens

Overzicht en informatie over alle nationale luchthavens

Grootste luchthavens in Nederland

Er zijn vijf luchthavens in Nederland gelegen. De grootste luchthaven in Nederland is Airport Schiphol in Amsterdam. Deze luchthaven behoort zelfs tot de vier grootste luchthavens van Europa. Schiphol Airport biedt de meeste internationale en intercontinentale vluchten aan. Andere vliegvelden voor de burgerluchtvaart zijn Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde.

Luchthaven Schiphol

De luchthaven Schiphol Airport bevindt zich in de Noord-Hollandse gemeente Haarlemmermeer en is gelegen op 17 km van Amsterdam. Met de 52,6 passagiers die de luchthaven in 2013 verwerkte, is Schiphol de op drie na grootste luchthaven van Europa en tevens de grootste van Nederland. Jaarlijks vinden er ongeveer zo een 435.000 vliegtuigbewegingen plaats die aankomen of vertrekken vanaf een van de zes start- en landingsbanen.

Luchtvaartmaatschappijen

De vluchten die vanuit hier vertrekken worden voorzien door bijna honderd verschillende luchtvaartmaatschappijen, met bestemmingen over de hele wereld. De luchthaven is een belangrijke basis voor Vueling en easyJet en een Europese hub voor Delta Air Lines. Bovendien is het ook de thuisbasis van de luchtvaartmaatschappijen ArkeFly, Corendon, Transavia en KLM. KLM is de nationale luchtvaartmaatschappij van Nederland die in 2004 fuseerde met Air France tot de Air Franc-KLM groep. De maatschappij biedt vluchten aan naar verschillende wereldwijde bestemmingen en heeft bovendien ook een low-budget dochtermaatschappij Transavia. Enkele populaire bestemmingen vanaf Schiphol zijn: Amsterdam naar London, Amsterdam naar Barcelona en Amsterdam naar Parijs

Infrastructuur en voorzieningen

In Schiphol is er één terminal aanwezig, waarin alle faciliteiten gelegen zijn. De terminal wordt in drie vertrekhallen opgedeeld, afhankelijk van de aanbieder en de bestemming van de vlucht. Op de luchthaven zijn meer dan 200 winkels en eetgelegenheden te vinden met onder andere souvenirs, mode, tijdschriften en elektronica. Er is ook een winkelcentrum Schiphol Plaza op het vliegveld aanwezig. Deze bevindt zich voor de paspoortcontrole en is dus opengesteld voor alle bezoekers. Passagiers met een instapkaart kunnen bovendien ook taxfree winkelen na het inchecken. Op de luchthaven zijn ook twee hotels, een wellnessvoorziening en een vestiging van Holland Casino. Sinds 2002 bevindt er zich verder ook een dependance van het Rijksmuseum met een vaste collectie en enkele wisselende tentoonstellingen. Er is tenslotte ook gratis wifi beschikbaar in de gehele terminal.

Bereikbaarheid

De luchthaven kan bereikt worden via de A4. Op het terrein zijn voldoende parkeerplaatsen beschikbaar voor mensen die met de auto komen, en bovendien stopplaatsen voor het ophalen of afzetten van reizigers. Ook met het openbaar vervoer kan men gemakkelijk naar het centrum komen. Onder het vliegveld is het treinstation gelegen vanwaar men een snelle verbinding naar Amsterdam Centraal heeft. Vanaf hier vertrekken er ook treinen naar verschillende Nederlandse en internationale bestemmingen. Er bevindt zich ook een busstation direct aan de luchthaven.

Goedkope vluchten vanaf Schiphol

Eindhoven Airport

Eindhoven Airport ligt ten westen van Eindhoven en wordt vooral door burgerluchtvaart gebruikt. De Vliegbasis Eindhoven is de grootste regionale luchthaven van Nederland en verwerkte in 2013 4,3 miljoen passagiers.

Luchtvaartmaatschappijen

De voornaamste gebruikers van de luchthaven zijn Transavia, Ryanair, Wizz Air en Corendon, die vanuit de luchthaven Eindhoven lijndiensten voorzien. In de zomer zijn er nog andere luchtvaartmaatschappijen actief die chartervluchten aanbieden naar populaire vakantiebestemmingen, zoals Jetairfly, Onur Air, Thomas Cook en Arkefly. In totaal wordt er vanaf Eindhoven Airport op meer dan 70 bestemmingen gevlogen.

Infrastructuur en voorzieningen

De luchthaven beschikt over één landingsbaan van 3000 meter en één terminalgebouw. De terminal werd in 2013 uitgebreid met een nieuw gedeelte om de aankomende passagiers op te vangen. Ook de reeds bestaande terminal werd uitgebreid zodat deze vijf miljoen reizigers per jaar kan ontvangen, en er werden meer incheckbalies en winkelgelegenheden geïnstalleerd. Op de luchthaven bevinden zich verschillende horecagelegenheden en bovendien enkele winkels en duty-free shops. Er is ook wifi beschikbaar in de gehele terminal.

Bereikbaarheid

Het vliegveld kan bereikt worden via de N2 en is aan de afrit 29 gelegen. Ook met de trein kan men aan de luchthaven geraken: HOV1 lijn 401 en AirportShuttle 400 bieden een rechtstreekse verbinding tussen het station en de luchthaven. Daarnaast zijn er ook streeklijnen van Hermes voor reizigers met de bus, en een AirExpressBus met een directe busverbinding met Utrecht en Amsterdam.

Goedkope vluchten vanaf Eindhoven Airport

Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam The Hague Airport, voorheen Rotterdam Airport genoemd, is gelegen in de Zestienhovensepolder, ten noorden van Rotterdam in Zuid-Holland. Met ongeveer 1,5 miljoen reizigers per jaar is deze luchthaven de derde grootste in Nederland. De verandering van de naam heeft te maken met het internationale karakter dat de luchthaven wil uitstralen, deze naam is in 2010 ingevoerd en wordt vooral in het buitenland gebruikt.

Luchtvaartmaatschappijen

Vanuit Rotterdam The Hague Airport vertrekken er lijnvluchten, chartervluchten en zakenvluchten. De voornaamste luchtvaartmaatschappijen die de luchthaven gebruiken zijn Transavia en CityJet, maar ook Lufthansa vliegt vanuit hier op München en British Airways biedt een vlucht naar Londen aan. Turkish Airlines schakelt sinds 2014 ook vluchten in op Istanbul. Tijdens de zomermaanden vliegen vanaf dit vliegveld ook Onur Air en Corendon, die verschillende vakantievluchten in hun aanbod hebben.

Infrastructuur en voorzieningen

De luchthaven beschikt over één landingsbaan, die in oost-westelijke richting gelegen is. Voor vervoer naar de vliegtuigen maken passagiers gebruik van vliegtuigtrappen en bussen: er zijn geen aviobruggen aanwezig. In het luchthavengebouw zijn er enkele winkels en eetgelegenheden beschikbaar, zowel voor als na het inchecken. Er is bovendien ook een panoramaterras zodat bezoekers hun reizende familie en vrienden kunnen uitzwaaien of verwelkomen. Verder is er in het gehele gebouw ook gratis wifi beschikbaar.

Bereikbaarheid

Voor reizigers die met de auto komen zijn er voldoende korte- en langetermijnparkeerplaatsen beschikbaar. Men kan ook met het openbaar vervoer tot de luchthaven reizen, zo rijdt buslijn 33 tussen het vliegveld en Rotterdam Centraal, vanwaar er treinverbindingen beschikbaar zijn nar verschillende Nederlandse bestemmingen. Er is ook een shuttlebus beschikbaar naar het metrostation Meijersplein, vanwaar men snel de rest van de stad kan bereiken.

Goedkope vluchten vanaf Rotterdam The Hague

Maastricht Aachen Airport

Maastricht Aachen Airport bevindt zich in de gemeente Beek in Limburg op acht kilometer ten noorden van Maastricht. Het is een van de grotere vliegvelden van Nederland met meer dan 41.00 vliegtuigbewegingen en ongeveer 345.000 passagiers per jaar.

Luchtvaartmaatschappijen

De voornaamste gebruikers van Maastricht Aachen Airport zijn Ryanair, Wizz Air en Flybe. Ryanair heeft een basis met één gestationeerd vliegtuig op deze luchthaven en biedt vluchten aan naar onder andere Alicante en Tenerife. Flybe vliegt ongeveer zes keer per week naar Londen, en Wizz Air zorgt voor een verbinding met Katowice. In de zomer worden hier nog verschillende vakantievluchten aan toegevoegd naar onder andere Barcelona, Boedapest en Porto. Deze vluchten worden aangeboden door de bovenstaande vliegmaatschappijen en Corendon Airlines en Transavia.

Infrastructuur en voorzieningen

De luchthaven beschikt over één start- en landingsbaan van 2750 meter en er is één terminalgebouw aanwezig. In de vertrekhal is er een restaurant gelegen en ook wanneer men ingecheckt is zijn er verschillende eetgelegenheden en winkels aanwezig. Er is bovendien een panoramaterras vanwaar men de vliegtuigen kan zien opstijgen en landen.

Bereikbaarheid

Voor reizigers met de auto zijn er verschillende parkeerterreinen beschikbaar, zowel voor korte als voor langere duur. Ook met het openbaar vervoer is de luchthaven gemakkelijk te bereiken: de Veolia lijn 59 vertrekt vanuit de NS stations Maastricht, Sittard en Beek-Elsloo en er zijn dagelijks ook bussen van de Airport Express die tussen Aken en de luchthaven pendelen.

Groningen Airport Eelde

Het vliegveld Groningen Eelde is een luchthaven voor burgerluchtvaart, gelegen nabij Eelde, in de provincie Drenthe. Groningen ligt op ongeveer 15 kilometer van de luchthaven. Groningen Airport Eelde is een van de grotere regionale luchthavens van Nederland en verwelkomde in 2012 180.000 passagiers.

Luchtvaartmaatschappijen

De luchtvaartmaatschappijen die gebruik maken van deze luchthaven zijn Transavia, Corendon, Arkefly, Flybe en Wizz Air. De lijndiensten worden aangeboden door Flybe en Wizz Air naar respectievelijk Londen en Gdansk, chartervluchten vliegen tijdens het zomerseizoen naar verschillende vakantiebestemmingen.

Infrastructuur en voorzieningen

Op het vliegveld zijn twee landingsbanen aanwezig; één van 2500 meter en één van 1500 meter. In het luchthavengebouw zijn er verschillende faciliteiten aanwezig. Zo is er onder andere een restaurant, een airportshop, een reisbureau en een speeltuin voor kinderen. Er is gratis wifi beschikbaar en bovendien een oplaadpunt voor elektrisch rijden.

Bereikbaarheid

Vanuit Groningen en Assen is de luchthaven per auto te bereiken via de A28, afrit 37. Op de luchthaven zijn er verschillende parkeerterreinen beschikbaar waar men de auto kan achterlaten. Ook met de trein kan men naar de luchthaven reizen: buslijn 2 van Qbuzz rijdt tussen het Centraal Station in Groningen en de luchthaven en vanuit Assen kan men met Lijn 50 tot de De Punt reizen, vanwaar men kan overstappen op Lijn 2.

Luchtvaartmaatschappijen in Nederland