Busreizen in BelgiëDienstregelingen, tickets en informatie over de vervoersmaatschappijen

Busreizen in België

Gezien de kleinschaligheid van België is met de bus reizen een goede optie voor kleine afstanden. De bussen die in België actief zijn, zijn echter regionale bussen en stadsbussen, verbindingen tussen twee grotere steden worden meestal niet aangeboden. Een betere manier om deze afstanden te overbruggen is met de trein, aangezien het spoorwegennet erg uitgebreid en gemakkelijk is. De uitzondering is de Ardennen, waar de treinen vaak niet tot de meer afgelegen plaatsen gaan, maar bussen deze verbindingen wel aanbieden. Om zich tussen kleinere dorpjes of binnen steden te verplaatsen is de bus wel het meest voor de hand liggende vervoersmiddel.

Populaire busroutes in België

De populairste busverbindingen in België kunnen gevonden worden tussen twee grotere steden die op korte afstand van elkaar gelegen zijn. Voorbeelden hiervan zijn de bus van Genk naar Hasselt, Leuven naar Brussel en Mechelen naar Antwerpen. Andere populaire verbindingen gaan veelal naar het centraal station van de stad, naar grote werkgelegenheden of luchthavens. Er zijn ook een aantal internationale busverbindingen die vanuit België vertrekken. Zo rijdt iDBUS naar Lille en Parijs, Megabus naar Nederland en Eurolines naar verschillende Europese bestemmingen.

Busmaatschappijen in België

In België zijn er drie busmaatschappijen actief. De Lijn opereert in het Vlaamse grondgebied, TEC is de busmaatschappij voor Wallonië en MIVB verzorgt bussen in Brussel.

Faciliteiten aan boord

De bussen in België zijn voorzien van standaardfaciliteiten. Zo is er airconditioning en zijn er verlaagde instappen voor personen met gereduceerde mobiliteit. Meestal zijn er voor mindervaliden ook hellingbanen en gereserveerde zitplaatsen voorzien. Bussen die langere afstanden overbruggen, zoals de bussen van Eurolines of Megabus, zijn vaak voorzien van comfortabelere zetels en toiletfaciliteiten.