GVB:Dienstregelingen, tickets en routes van de vervoersmaatschappijen

  Voorzieningen

 • Stopcontact
 • Wifi
 • Versnaperingen
 • Media
 • AC
 • WC
 • Stoelreservering
 • Baggage
 • Fietsen toegestaan

Geschiedenis van GVB

GBV is een openbaarvervoerbedrijf dat instaat voor het stadsverkeer in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Duivendrecht. De maatschappij werd in 1900 opgericht en de eerste buslijn ontstond in 1908. De eerste metrolijn opende in 1977 en de eerste sneltram ging vanaf 1990. In 2007 verzelfstandigde de GVB en sindsdien opereren ze als naamloze vennootschap.

GVB stations en bestemmingen

De GVB bied 15 tramlijnen, 1 sneltramlijn naar Amstelveen, 3 metrolijnen, 9 veerdiensten over het IJ en 33 buslijnen aan. ‘s Nachts gaan er 11 buslijnen en 5 veerboten. De constructie van een nieuwe metrolijn, de Noord/Zuidlijn die van Amsterdam Noord naar Amsterdam Zuid loopt, zou in 2017 voltooid moeten zijn. Naast het vervoer in Amsterdam, Diemen en Duivendrecht exploiteren ze ook 3 lijnen in Amstelveen, 3 in Haarlemmermeer, 1 lijn in Muiden en 3 veren over het Noordzeekanaal aan. In 2013 vervoerden ze ongeveer 211 miljoen passagiers. Hun voornaamste busstation bevindt zich aan Amsterdam Centraal.

GVB services

GVB heeft enkele bijzondere wijzen van vervoer beschikbaar. Zo zijn er twee gelede waterstofbussen in dienst op lijn 22. Een andere vervoersvorm is de Stadsmobiel, dat vervoer voor ouderen en mindervaliden voorziet. De stadsmobiel rijdt rond met onder andere rolstoelbusjes en luxewagens om mensen die minder te been zijn transport aan te bieden. Verder probeert de vervoerder al haar openbaar vervoer zo toegankelijk mogelijk te maken. Dit doen ze door onder andere de nieuwe trams en bussen van een lage instap te voorzien en meer en meer haltes op te hogen zodat deze rolstoelvriendelijk zijn. Op de bussen en trams is er bovendien een voorbehouden rolstoelplek. Deze dient tevens als plek voor de kinderwagen, maar rolstoelgebruikers hebben wel voorrang.

GVB soorten tickets

Het elektronische betaalsysteem met de OV-chipkaart wordt ook op het openbaar vervoer in Amsterdam gebruikt. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van de strippenkaarten en de GVB heeft slechts nog een paar tickets in gebruik, waaronder het 24-, 48- en 72-uur ticket. Een dagkaart kost € 7,50. Een maandabonnement is beschikbaar voor ongeveer € 90. Voor een kaart die één uur geldig is betaalt men € 2,90.